sitemap
www.verklevingen.nl © 2004 John Jansen
Verklevingen.
nl
Gastro-oesofabeale reflux
De slokdarm (oesophagus) is een buis die loopt van de mond tot aan de maag en die zorgt voor het transport van het voedsel. Normaliter bevat de zone die de maag scheidt van de slokdarm, oesofagogastrische overgang genaamd, een cirkelvormige spier, sfincter genaamd. Deze belet dat de inhoud van de maag, met name het zure maagvocht, opstijgt in de slokdarm. Indien de overgang tussen de maag en de slokdarm slecht functioneert, vloeit er maagvocht terug dat dan in contact komt met de binnenwand van de slokdarm. Daardoor kunnen refluxsymptomen (zuurbranden) en/of een min of meer ernstige en uitgebreide ontsteking van de slokdarm optreden, de zgn. gastro-oesofageale reflux ook wel GOR genoemd.

Gastro-oesofageale reflux veroorzaakt een pijnlijk branderig gevoel, ook nog 'zuurbranden' of pyrosis genaamd. Het is een branderig gevoel ter hoogte van het borstbeen. Het branderige gevoel stijgt achter het borstbeen in de richting van de keel en gaat vaak gepaard met een zure smaak in de mond. Zuurbranden en zure smaak in de mond worden beschouwd als twee typische symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Deze aandoening kan een bijkomende aandoening zijn als gevolg van verklevingen bovenin het darmkanaal. Indien de verklevingen een continue druk uitoefend richting de maag, zal de maag inhoudt en het zuur door de keel richting de mond gaan.

Over het algemeen is Reflux eenvoudig te bestijden met protonpompinhibitor medicatie (ook wel zuurremmers). In uitzonderlijke gevallen zal deze medicatie niet voldoende zijn om het zuurbranden te stoppen.

Door middel van een endoscopie onderzoek kan de slokdarm bekeken worden, tijdens dit onderzoek kan men kijken of de wand van de slokdarm is aangetast door het zuur van de maag. In het geval dat het zuur de slokdarm heeft aangetast zal ontstekingen te zien zijn in de slokdarm welke bij het stijgen van het zuur extra pijn geven.

Op langer termijn kan reflux zelfs een algehele sluiting van de slokdarm en zelfs slokdarmkanker veroorzaken.

Bespreek met uw arts de mogelijkheden om de klachten te bestrijden.

Free JavaScripts provided
by The JavaScript Source

Script voorbeeld
Disclaimer
Email